Waarom een herenboer maar niet van de grond komt

Een goed idee op een ondernemerscongres

Ondernemerscongressen zijn verzamelplekken voor lokale ondernemers in een gemeente. Het zijn de plekken waar vaak een wedstrijd wordt georganiseerd die de ondernemers in een bepaalde plaats aan het denken probeert te zetten. Een wedstrijd die bij een dergelijk ondernemerscongres wordt gehouden is Het Beste Idee. Onlangs was er een dergelijk congres en er werd een drietal beste ideeën gepresenteerd. Er was een selectie gemaakt uit 21 inzendingen dus we zagen het beste wat uit deze ideeënbus was gerold. Een idee wat de aandacht trok was het idee van de herenboer. Een term die gelijk terug doet denken aan de tijden waarin boeren in opdracht van een landheer werkten en oogstten.

Een idee uit het zonnige Frankrijk
De initiatiefnemers presenteerden hun plan met een mooi verhaal. Er werd een beeld geschetst van een boerderij midden in de stad waar de bewoners zich bij konden inkopen. Er is dan sprake van een coöperatie waarbij je samen de boer inhuurt die de gewassen verbouwt en zorgt voor de dieren op de boerderij. Er werd verteld dat je in zo’n geval voor een tientje per persoon voor een week verse groente, fruit en vlees kon komen halen. Het hele plan van een dergelijke stadsboerderij en een herenboer is niet helemaal nieuw. Men had het gezien in het zonnige Frankrijk. Daar is het al bekend en een redelijk rendabel project. Het idee om een herenboer zich te laten vestigen in hun woonplaats leek leuk. Toch bleek tijdens de gesprekken in de pauze dat veel mensen zo hun bedenkingen hadden bij deze herenboer.
Een vervelend klimaat voor boeren
De belangrijkste reden waarom men zijn bedenkingen had over dit hele initiatief was het feit dat ons huidige klimaat erg riskant is voor boeren. Het jaar kent steeds vaker periodes van droogte afgewisseld met extreme regenval. Dit is uiteraard niet goed voor het verbouwen van gewassen. Bij erg vochtig weer schimmelen aardappels weg in de aarde, en bij extreme droogte verdorren de gewassen in het veld. Een fruitoogst kan zomaar teniet worden gedaan wanneer er vroege vorst is. Een appeloogst kan zomaar verloren gaan wanneer de bloesem bevriest waardoor de appels niet zullen groeien. Met het huidige klimaat is het dan ook maar de vraag of een dergelijke herenboer zijn geld wel zal opleveren.

Concurrentie van de supermarkt
Een ander punt waarover men zijn bedenkingen had was de prijs. Je mag je afvragen in een tijd waarin prijsvechters en discounters de toon zetten bij supermarkten of men niet liever alles inkoopt bij de supermarkt. De herkomst van het groente, fruit en vlees is in dat geval uiterst dubieus maar het product is een stuk goedkoper dan vers verbouwde groente en vlees van eigen dieren. Ook een doosje eieren uit de legbatterij is een flink stuk goedkoper dan eieren van kippen die op een boerenerf rondscharrelen. Wanneer prijzen vergelijkbaar of zelfs stukken lager liggen mag het duidelijk zijn. Klanten kopen liever hun spullen in de supermarkt dan dat ze zich zullen inschrijven voor een coöperatie met het gebruik van een herenboer.
Het Franse succes verklaard
Wanneer je zoveel bedenkingen hebt over een idee mag wel worden nagedacht over het idee waarom dit idee in Frankrijk zo succesvol is. Het antwoord op deze vraag is duidelijk en het heeft alles te maken met het klimaat waar we zo zuinig op moeten zijn. Iedereen die in Frankrijk woont zal een positief verhaal vertellen over het weer ter plekke. Frankrijk heeft veel minder te maken met extreme koude, warmte en regenval dan Nederland. Het klimaat is daar veel prettiger voor een boer om zich te vestigen. Boeren lopen minder risico dus het inkopen bij een coöperatie die met het systeem van een herenboer werkt is een stuk aantrekkelijker. We hoeven niet verder toe te lichten dat het idee van de herenboer is gestrand op de tekentafel. De initiatiefnemers werden bedankt en kregen een cheque van 500 euro waarmee ze waarschijnlijk net de kosten konden dekken van de presentatie van hun idee. De teleurstelling was duidelijk van hun gezichten af te lezen. Het idee was leuk en aantrekkelijk maar heeft in Nederland weinig kans van slagen.

Gerelateerd