Vrijwel iedereen heeft een mobiele telefoon. Van gewoon een toestel om mee te kunnen bellen tot de meest nieuwe snufjes op het gebied van technologie. Een ding hebben de telefoons met elkaar gemeen, het zijn apparaten die energie gebruiken. Tips voor het milieubewust omgaan met je mobiele telefoon.
- Een mobiele telefoon en een adapter.
Mobiele telefoons moeten opgeladen worden. Doe je dit niet dan loopt de batterij leeg en schakelt het toestel op een gegeven moment uit. Bij de aankoop van je nieuwe telefoon wordt een adapter meegeleverd. Stop de adapter alleen in het stopcontact op het moment dat je je telefoon oplaadt. Is de telefoon volgeladen trek dan de adapter uit het stopcontact. Hierdoor voorkom je onnodig verbruik van elektriciteit en gaat je adapter bovendien ook langer mee.
- Oplader op zonne-energie.
In de moderne technologische tijd is het ook mogelijk om gebruik te maken van een oplader voor je telefoon die werkt op zonne-energie. Dit is met name voor inwoners van landen waar energie een schaars goed is een uitkomst. Adapters op zonne-energie werken net zo goed als de traditionele varianten die op het elektriciteitsnetwerk aangesloten dienen te worden.
- Mobiele telefoons bevatten verontreinigende materialen.
Ondanks dat fabrikanten streven naar een milieuvriendelijk productieproces bevatten mobiele telefoons nog altijd veel gevaarlijke en vervuilende producten. De hoop is dat deze materialen in de toekomst vervangen kunnen worden door minder schadelijke tegenhangers.
- Ga bewust om met je toestel.
Mobiele telefoons zijn een modegevoelig verschijnsel. Het is echter helemaal niet noodzakelijk om bij iedere nieuwe release je toestel te vervangen. Als je bij wilt dragen aan een beter milieu doe je het liefste zo lang mogelijk met een apparaat voordat je over vervanging na gaat denken.
- Duurzame abonnementen.
Telecom aanbieders een aanbieders van mobiele telefonie zijn zich bewust van de milieu onvriendelijkheid van gsm’s. Hierdoor ontstaan mogelijkheden om zogenaamde duurzame abonnementen af te sluiten. Dit zijn onder meer abonnementen waarbij je alleen een sim afneemt en geen nieuw toestel. Je bespaart hiermee op de maandelijkse kosten maar ook draag je bij aan de duurzaamheid in je eigen leefomgeving.
- Tarieven wisselen met de dag.
Zeker als je een sim-only abonnement afsluit kun je dit het voordeligste online doen. Vaak vind je hier duidelijke overzichten waarmee je goed kunt vergelijken welke aanbieder je het beste en dus meest voordelige abonnement kan verstrekken.
- Mobiele telefoons en conflictvrije materialen.
Niet veel producenten van mobiele telefoons werken met 100% materialen die duurzaam zijn. Fairphone probeert hier op in te spelen. Het is daarmee de meest milieuvriendelijke producent van mobiele telefoons. De telefoons worden gemaakt onder verantwoorde arbeidsomstandigheden en met behulp van zoveel mogelijk duurzame materialen. Je koopt dan misschien de meest geavanceerde telefoon maar hebt wel een gerustgesteld geweten.
- Herbruikbare producten.
Mobiele telefoons worden niet altijd met recyclebare producten gemaakt. De industrie zelf heeft hier nog niet veel aandacht voor. Wellicht dat dit in de toekomst toe zal nemen. Je kunt wel je steentje bijdragen door een gebruikte mobiele telefoon niet direct weg te gooien maar bij de gemeente of in de telecom winkel te informeren waar je je oude toestel kunt inleveren.
- Verdiep jezelf in de bedrijfsstrategie van producenten.
Wil je bijdragen aan een beter milieu dan kun je de moeite nemen om jezelf te verdiepen in de bedrijfsstrategie van grote bedrijven als Samsung, Apple en Nokia. Hier lees je meer over de duurzaamheidsstrategie die de verschillende producenten er op na houden als het op de productie van mobiele telefoons aankomt.
- Trend naar meer duurzaamheid.
Met de ontwikkeling van de technologie is ook binnen de telecom industrie een trend naar meer duurzaamheid ontstaan. De grote producenten van mobiele telefoons proberen op meer innovatieve en milieuvriendelijke wijze te werk te gaan. Hierdoor ontstaat er een gestage groei in het de zogenaamde markt van groene mobieltjes.
- Ga bewust om met je mobiele telefoon.
Mobiele telefoons verbruiken energie. Je kunt op verstandige wijze met deze energie omgaan door niet te pas en te onpas je telefoon aan de adapter te hangen. Vaak krijg je bij de levering van je nieuwe toestel een handig instructieboekje waarin je meer kunt vinden over een verantwoorde manier van opladen en gebruik.
- Verpakkingsmaterialen kunnen ook duurzaam zijn.
Waar je mobiele toestel zelf nog niet erg milieuvriendelijk is is de verpakking dat veelal wel. Om toch meer duurzaamheid te bewerkstelligen zijn verpakkingen hetgeen de producenten zich naast de technologie op focussen. Milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen dragen bij aan een betere mogelijkheid om voor verwerking te zorgen. Uiteraard hou je afval gescheiden.
- Papieren sim-kaarten.
De meeste sim-kaarten zijn van plastic kunststof gemaakt. In Portugal is het een fabrikant gelukt om de eerste papieren sim-kaart te maken. Door van kunststof over te stappen op papier en dan ook te kiezen voor duurzaam FSC-papier wordt het milieu minder belast. Dit kan in de toekomst een grote omslag betekenen. Sim-kaarten, hoe klein ook, dragen bij aan de vervuiling van het milieu.
- Gun je gebruikte telefoon een nieuw leven.
Heb je een nieuwe telefoon en ligt de oude ongebruikt ergens in de kast? Overweeg deze dan in te leveren bij een elektronica zaak. Het is ook mogelijk om iemand anders blij te maken met je oude toestel. Veel plaatsen hebben mobiele telefoon winkels waar je je gebruikte toestel kwijt kunt. Zo blijf je niet zitten met afval.
- Gewoon opletten is vaak een goed begin.
Door een beetje op het gebruik van je mobiele telefoon te letten en de manier waarop je met de adapter omgaat helpt dit je soms al een stuk met besparen. Het is een kwestie van wennen en daarna weet je niet beter. Handelingen gaan op een gegeven moment automatisch.