Luiers en het milieu. Het zijn twee onderwerpen waarvan je weet dat ze niet goed samen gaan. Toch zijn er steeds meer milieuvriendelijke luiers te koop. De onderstaande tips geven je meer inzicht in de wereld van een duurzaam milieu in combinatie met luiers.
- Milieu onvriendelijke wegwerpluiers.
De uitvinding van de wegwerpluier is alweer heel wat jaren geleden. Het is makkelijk om wegwerpluiers te gebruiken. Vriendelijk voor het milieu zijn ze echter niet. Dit soort luiers bestaan onder meer uit plastic, absorptiekorrels en papierpulp. Tel het aantal luiers dat je in een week nodig hebt eens bij elkaar op en denk dan eens na over de hoeveelheid papier en aardolie die hiervoor nodig zijn. Je kunt deze luiers maar een keer gebruiken en na het weggooien zijn ze ook niet goed afbreekbaar.
- Katoenen luiers.
Wellicht dat je denkt dat katoenen luiers dan beter zijn voor het milieu dan de handige wegwerp variant. Dit is ook niet helemaal waar. Katoenen luiers moeten vaak gewassen geworden en kosten veel energie en water.
- Milieubewuste luiers.
Echt milieubewuste luiers bestaan (nog) niet. Tegenwoordig stappen wel steeds meer fabrikanten van luierproducten over op materialen die een milieukeurmerk hebben zoals FSC voor papier. Let hier op als je een pak luiers gaat kopen.
- Luier containers.
Steeds meer gemeentes hebben zogenaamde luiercontainers waar je gebruikte wegwerpluiers in kunt deponeren. De luiers worden op verantwoorde wijze opgehaald en gerecycleerd. Hierdoor wordt het milieu minder belast en hoef je zelf niet na te denken over het verantwoord opruimen van de gebruikte luiers.
- Wasbare luiers en zindelijkheid.
Wasbare luiers dragen bij aan het sneller zindelijk worden van je zoon of dochter. Je kunt ervoor kiezen om een combinatie van luiers te gebruiken en zo snel mogelijk te beginnen met zindelijkheidstraining.
- Wasbare luiers.
Maak je gebruik van wasbare luiers? Was deze dan op een temperatuur van 40 of 60 graden en droog ze zoveel mogelijk buiten aan de waslijn of binnen op een droogrek. Door gebruik te maken van plantaardige wasmiddelen worden de luiers goed schoon en wordt het milieu niet belast met schadelijke afvalstoffen.
- Biologisch katoen.
Wasbare luiers worden gemaakt van katoen. Katoenplantages zijn grootverbruikers van onder meer water. Kies daarom voor luiers die gemaakt worden van biologisch geteelde katoen. Dit is meer verantwoord voor het milieu en de kwaliteit doet niet onder voor de ‘gewone’ katoenen luiers.
- Beginnen met zindelijkheidstraining.
Begin tijdig met je kindje kennis te laten maken met een potje. Doe dit spelenderwijs zodat je kind interesse krijgt in dit nieuwe verschijnsel. Boos worden of dwang heeft geen effect en je kind zal zich afkeren van het potje. Ook ’s nachts een plaswekker introduceren kan helpen om de zindelijkheid te bevorderen. Overhaast niets, want ieder kind heeft nu eenmaal zijn of haar eigen tempo.
- Wasbare luiers zijn niet vies.
Denk je bij wasbare luiers aan die grote witte vierkante ‘doeken’? Deze witte doeken hebben plaats gemaakt voor hippe luiers in allerlei kleurtjes en bijpassende figuurtjes. Milieuvriendelijke varianten worden gemaakt van onder meer bamboe dat ook nog eens ijzersterk is.
- Wasbare luiers zijn uiteindelijk goedkoper.
Tel maar eens uit hoeveel wegwerpluiers je nodig hebt voordat je kindje helemaal zindelijk is. Dit is een behoorlijk bedrag wat je uitgeeft en eigenlijk zo bij het afval gooit. Daarom kiezen steeds meer jonge ouders voor wasbare luiers. Ze zijn in aanschaf per stuk duurder, maar je kunt ze keer op keer wassen en herbruiken. Over de hele luierperiode betekent dit een forse besparing. Door milieubewust te wassen ben je ook niet meer kwijt aan water en/of energie.
- Verminder de kans op luieruitslag.
Duurzame wasbare luiers verminderen de kans op luieruitslag bij uw kleintje. Wegwerpluiers bestaan voor een belangrijk gedeelte uit plastic en superabsorber. De absorberende korrels veranderen in een soort van gel op het moment dat er vocht bijkomt. De huid van het kindje droogt uit en wordt meer gevoelig voor infecties. Het voordeel van duurzame wasbare luiers is dat ze gemaakt worden van absorberende natuurlijke materialen zoals bamboe en microvezel. Hierdoor wordt vocht opgenomen maar de luier gaat nat aanvoelen. Deze nattigheid heeft geen schadelijk effect op de huid en onttrekt géén vocht aan de huid. Daarmee verminder je de kans op luieruitslag aanmerkelijk door het gebruik van milieuvriendelijke wasbare luiers.
- Milieuvriendelijke wegwerpluiers.
100% afbreekbare wegwerpluiers bestaan (nog) niet. Je kunt echter wel kiezen voor wegwerpluiers die gemaakt worden van onder meer bamboe. De gemiddelde afbreekbaarheid van de meer milieuvriendelijke wegwerpluiers ligt tussen de 60% en 80%. Dit is een prima optie als je een meer milieuvriendelijke variant zoekt voor je kindje.
- Wasbaar en wegwerp combineren.
Je kunt ook een combinatie van beide soorten luiers gebruiken. Door je kindje overdag aan wasbare luiers te laten wennen en ’s nachts een wegwerpluier te gebruiken. Blijft het feit dat hoe sneller je kindje zindelijk is, hoe beter dit voor het milieu is.
- Verschoon je kindje niet vaker dan nodig.
Om de afvalberg en de impact op het milieu niet groter te maken dan nodig hoef je je kindje niet onnodig vaak te verschonen. Een luier kan meerdere plasjes opvangen. Zorg er daarbij voor dat de luier die je gebruikt niet te groot of juist te klein is. Hiermee voorkom je onder meer doorlekken.
- Overhaast niets en gun je kindje de tijd.
Hoe graag je op een gegeven moment misschien ook uit de luiers wilt, overhaast vooral niets. Blijf ontspannen en probeer je kindje niet te dwingen. Dwang werkt vaak averechts en je kindje gaat niet met ‘plezier’ op het potje zitten. Al spelenderwijs bereik je doorgaans snellere resultaten. Denk eens na over een sticker beloningssysteem. Kinderen doen vaak hun uiterste best om een beloning te krijgen, zo ook gebruik maken van het potje.