Je kunt er niet langer omheen: milieubewust leven. Je bent zelf medeverantwoordelijk voor een beter milieu. Iedere milieubewuste bijdrage die je doet telt. Hier lees je een aantal tips om nog meer milieubewust te leven.
- Neem eens wat vaker de fiets of het openbaar vervoer.
Door je auto te laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets verplaats je jezelf op een milieuvriendelijke wijze. Regelmatig zijn er ook (belasting)voordelen van toepassing voor een duurzame manier van woon werkverkeer.
- Gebruik de trap.
Trappen lopen zijn zowel beter voor het milieu als voor je gezondheid.
- Trek een dikke trui aan.
Zet de verwarming eens een graadje lager. Een lekkere warme trui zorgt ervoor dat je ’s avonds de verwarming op 20 of 21 graden kan zetten. Door dit consequent te doen bespaar je op jaarbasis aanmerkelijk op de stookkosten en het energieverbruik van je huishouden.
- LED verlichting is duurzaam én zuinig.
Gloeilampen en halogeenverlichting zijn energieslurpers. Door deze lampen te vervangen door LED verlichting bespaar je op jaarbasis op eenvoudige wijze tussen de € 150 en € 200. Bovendien gaan LED lampen langer mee dan de traditionele lampen.
- Laat verlichting niet onnodig branden.
Het is overbodig om overal in huis lampen aan te doen als je met z’n allen in de woonkamer of keuken zit. Doe in de ruimtes waar niemand is het licht uit. Het is een kleine moeite die je op jaarbasis behoorlijk wat geld bespaart. Je kunt daarnaast ook eens wat vaker een kaarsje aansteken.
- Douche wat minder lang.
Je staat graag onder de douche en er is niets lekkerder dan het gevoel van warm water na een koude dag. Als je iedere douchebeurt beperkt tot 5 minuten kun je op zowel het gebruik van water als energie besparen. Probeer het eens en je zult zien dat het went om wat minder lang te douchen.
- Screensavers voor je computer.
Een donkere, zwarte screensaver op je computer verbruikt minder energie dan lichte, witte screensavers. Je denkt er niet direct aan, maar dit is een eenvoudige manier om duurzaam om te gaan met energie.
- Bespaar op toilet water.
Besparen op water kan door de wc wat eerder te laten stoppen. Helemaal door laten spoelen is vaak niet nodig.
- Gebruik de wasmachine op een lagere temperatuur.
Wasmiddelfabrikanten produceren steeds vaker wasmiddelen die ook bij lage temperaturen goed schoon wassen. Wassen op een lagere temperatuur bespaart energie. Hang vervolgens je was buiten of op een droogrek in plaats van de droogtrommel. Je kleding gaat op deze manier langer mee en de factuur van de energiemaatschappij wordt minder.
- Huishoudelijke apparatuur met een laag energieverbruik.
Let bij het aanschaffen van huishoudelijke en elektronische apparatuur op het energielabel. Tegenwoordig kun je zowel koelkasten als wasmachines kopen die een A++ label hebben. Oude apparaten verbruiken meer energie dan de nieuwste machines waarbij gebruik wordt gemaakt van de vooruitstrevende technologische ontwikkelingen.
- Vervang standby door volledig uit.
Een huishouden heeft tal van apparaten die het merendeel van de dag op standby staan. Wist je dat je veel kosten kunt besparen door bijvoorbeeld de televisie volledig uit te zetten? Apparaten die op standby staan verbruiken de hele dag energie en kosten dus geld. Het is slechts een kleine moeite om de televisie uit te drukken.
- Haal ongebruikte adapters uit het stopcontact.
Is je telefoon, laptop, e-reader of tablet opgeladen? Haal dan gewoon de adapter uit het stopcontact. Je denkt er misschien niet bij na, maar adapters die in een stopcontact blijven zitten verbruiken elektriciteit. Door de adapter na het opladen op te ruimen bespaar je op het stroomverbruik én je adapter gaat ook nog eens langer mee.
- Woningisolatie bespaart energieverbruik.
Wist je dat een goed geïsoleerde woning je op jaarbasis veel geld kan besparen? Door te kiezen voor onder meer dubbele beglazing en spouwmuurisolatie blijft warmte beter bewaard en gaat er minder onnodige energie verloren. Dit voorkomt dat je de verwarming stiekem steeds een graadje hoger zet. Een goed geïsoleerde woning bespaard niet alleen op het energieverbruik, je woning stijgt ook in waarde door de verbetering van het energielabel.
- Zet ’s avonds de verwarming lager.
Ga je ’s avonds naar bed zet dan de verwarming lager. Door de verwarming naar beneden bij te stellen word je energieverbruik een stuk lager. Hierdoor draag je niet alleen bij aan een mindere belasting van het milieu, je ziet het verschil ook terug in een lagere energierekening.
- Programmeerbare thermostaat.
Energieleveranciers en onafhankelijke producenten bieden steeds meer programmeerbare thermostaten aan. Deze handige thermostaat stelt je in staat om de verwarming volledig in te stellen. Een goede instelling zorgt ervoor dat de thermostaat alleen aan gaat als er iemand thuis is en slaat af tijdens de nachtelijke uren.
- Verspil minder warm water.
Door je boiler of centrale verwarmingsketel zo dicht mogelijk bij je badkamer of keuken te plaatsen bespaar je op zowel water als energie. Warm water heeft aanmerkelijk minder tijd nodig om de douche of spoelbak te bereiken.
- Vervang kranen die lekken.
Een kraan die lekt of drupt is niet alleen irritant. Water dat onnodig blijft lopen, ook al is het druppelsgewijs, kost nu eenmaal geld. Je krijgt er niets voor terug. Heb je een lekkende kraan die niet te repareren is zorg dan dat de kraan wordt vervangen.
- Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
Sommige schoonmaakmiddelen zijn belastend voor het milieu. Steeds meer producenten ontwikkelen biologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen die goed schoonmaken en die bovendien het milieu geen schade toebrengen. Zo heb je binnen een handomdraai een verantwoord schoon huis.
- Begin met recyclen.
Het is nooit te laat om met recyclen te beginnen. Van papier tot plastic en van glas tot batterijen. Je kunt je oude spullen op veel plaatsen inleveren en zo bijdragen aan een meer duurzaam milieu.