Jeans of spijkerbroeken liggen in vrijwel iedere kledingkast. Een complete outfit is niet compleet zonder een perfect zittende jeans. De spijkerbroek is al jaren mateloos populair en je ziet jeans overal terug. Met de trend naar een grotere duurzaamheid dringt ook de milieubewuste jeans steeds verder door. Wat is een milieubewuste jeans, lees de tips.
- Wat is een duurzame jeans?
Voordat een jeans zichzelf duurzaam kan en mag noemen spelen een aantal factoren mee. Denk hierbij onder meer aan eerlijke lonen, gebruik van biologisch katoen, uitbannen van giftige stoffen, beperken van de CO2 uitstoot, geen kinderarbeid en het verbod op zandstralen. Online is een lijst te vinden met een overzicht van duurzame jeansmerken.
- Kleine en grote merken.
Het zijn niet langer alleen kleine relatief onbekende merken die hun spijkerbroeken en andere jeans artikelen op duurzame basis produceren. Als je online kijkt zie je dat ook grote namen als G-Star en Levi’s zich inzetten om meer milieuvriendelijke producten op de markt te brengen. Inmiddels wordt ongeveer 15% van alle jeans wereldwijd gefabriceerd op basis van biologische materialen.
- Duurzaam en levensduur.
Vaak heb je het idee dat je lievelings jeans die onverwoestbaar lijkt duurzaam is omdat het een lange levensduur heeft. Dit hoeft niet het geval te zijn. Als je kijkt naar de labels die in je broek zitten lees je van welke materialen de jeans gemaakt zijn. Let bewust op producten als biologische katoen. Dit soort katoen wordt op een duurzame wijze geteeld waarbij ook zorg voor goede arbeidsomstandigheden op de katoenplantages van groot belang is.
- 100% Biologisch.
Een aantal kledingmerken heeft jeans collectie’s die uit 100% biologisch katoen bestaan. Dit zijn de meest duurzame spijkerbroeken die je kunt kopen en waarbij je bijdraagt aan onder meer een vermindering van de CO2 uitstoot.
- Ga verantwoord met je nieuwe jeans om.
Heb je een duurzame jeans gekocht dan behandel je deze natuurlijk ook op milieuvriendelijke wijze. Zo kun je een spijkerbroek na het dragen best buiten op hangen in plaats van teveel wassen. Door je broek buiten te hangen en van de wind gebruik te maken, frist je kleding op en bespaar je op water en energie.
- Gebruik ecologische wasproducten.
Maak gebruik van ecologisch verantwoorde wasmiddelen zonder fosfaten die het oppervlakte water onnodig verontreinigen. Lees voor het aankopen de verpakking en kies voor wasmiddelen die bestaan uit plantaardige ingrediënten.
- Was op een lage temperatuur.
Spijkerbroeken en andere jeans producten hoeven niet op 60 of 90 graden gewassen te worden. Met de nieuwste generatie wasmiddelen kun je je spijkerbroek ook op een lagere temperatuur uitstekend schoon wassen. Hierdoor gaat je broek niet alleen langer mee je spaart ook veel energie uit.
- Doe je spijkerbroek niet in de wasdroger.
Spijkerbroeken en wasdrogers zijn geen ideale combinatie. Een spijkerbroek houdt ervan om buiten in de wind te drogen of binnen aan een wasrek. De warme lucht van een droogtrommel laat je spijkerbroek krimpen en zorgt voor een snellere slijtage. Door de wasdroger wat minder vaak aan te zetten ben je bovendien aardig voor je portemonnee en dat zie je aan de energiefactuur.
- Spijkerbroek te klein? Weggooien is zonde.
Zeker als je kinderen hebt word je regelmatig geconfronteerd met spijkerbroeken die te klein zijn. Kapot zijn ze niet en ook niet versleten. Weggooien is dan zonde. Online is een levendige handel in gebruikte kleding en als je daar niets voor voelt dan kun je er iemand anders blij mee maken. Lever je spijkerbroeken in bij de kringloopwinkel of schenk ze aan een kleding stichting die kleding inzamelt voor kinderen met ouders die het niet zo breed hebben.
- Duurzame jeans en kosten.
Milieubewuste jeans hoeven helemaal niet meer te kosten dan die broek van je favoriete merk. Omdat iets op meer duurzame wijze is geproduceerd heb je soms snel het idee dat de prijzen daar ook naar zijn. Als je bewust een jeans zoekt waarbij je het milieu ontziet hoeft deze broek helemaal niet meer te kosten dan een broek van een groot bekend merk.
- Waar koop je duurzame jeans?
Steeds meer merken stappen over op het gebruik van biologische katoen. Hierdoor word je zoektocht naar een milieubewuste spijkerbroek steeds makkelijker. Online shoppen is handig en ook steeds meer winkels hebben in hun collecties duurzame kleding en jeans opgenomen.
- Meer lezen over duurzame jeans.
Als je meer wilt lezen over de productie van duurzame jeans en de merken die reeds op een meer verantwoorde manier hun collecties produceren, dan vind je online een schat aan informatie. Dit soort informatie is op overzichtelijke wijze bij elkaar gebracht op diverse platforms.
- Waarom kiezen voor milieubewuste jeans?
Toekomstige generaties zijn net zo afhankelijk van het milieu als dat jij dat bent. Door je bijdrage te doen aan een verbetering van de leefomgeving draag je hier aan bij. Dit kan op meerdere uiteenlopende manieren en de aanschaf van milieubewuste jeans is er daar slechts een van. De katoenteelt is bijzonder belastend voor het milieu. Biologische katoen daarentegen is meer verantwoord.
- Duurzaam is trendy.
Milieubewust leven is allang niet meer iets uit de jaren 1970 van de vorige eeuw. Duurzaam ontworpen en geproduceerde kleding wordt een steeds breder begrip. Je kunt door duurzame kleding te kopen op verantwoorde wijze je steentje bijdragen aan een beter milieu. Zo ga je toch modebewust door het leven én ben je goed bezig.
- Respect voor het milieu en de arbeiders in de kledingindustrie.
In de drang van goedkoop geproduceerde kleding die je voor een uiterst schappelijke prijs in de winkelrekken aantreft betalen met name de arbeiders in de lage lonen landen de prijs. Door te kiezen voor duurzame jeans draag je bij aan betere werk- en leefomstandigheden voor deze arbeiders. Vaak zetten duurzame producenten programma’s op, op zowel de katoenplantages die biologisch telen als in de naaiateliers waar de broeken in elkaar gezet worden. Dankzij deze programma’s hebben arbeiders betere toegang tot onder meer gezondheidszorg. Met de aankoop van een milieubewuste jeans doe je dus meer dan lief zijn voor het milieu. Je geeft mensen indirect meer kansen op een betere gezondheid.