Het milieu is steeds belangrijker. Met enkele kleine aanpassingen kun je zelf ook meer milieubewust leven. Een aantal handige tips voor een meer groen leven kunnen daarbij niet ontbreken.
- Word bewust van je leefomgeving.
Door meer milieubewust te zijn let je automatisch op je eigen gedrag. Meer bewuste keuzes leveren vaak op eenvoudige wijze een positieve bijdrage aan het milieu en je eigen leefomgeving. Belangrijk voor jezelf en uiteraard voor de generaties die na jou komen.
- Doe boodschappen met een boodschappenlijstje.
Boodschappen doen is vaak een ontdekkingsreis door de supermarkt waarbij het geregeld voor komt dat je met meer thuis komt dan je eigenlijk nodig had. Maak daarom een lijstje zodat je vooraf nadenkt over de hoeveelheid eten die je koopt. Dit voorkomt dat je onnodig voedsel verspilt.
- Gooi restjes niet langer weg.
Heb je dan toch een keer teveel gekookt, gooi de restjes dan niet klakkeloos weg. Voedselverspilling is zonde en bovendien een onnodige belasting voor het milieu. Spaar de restjes op en voer een ‘restjesdag’ in. Invriezen van voedsel is een andere goede manier van zuiniger omgaan met voedsel.
- Koop meer bewust.
Meer bewust boodschappen doen kan ook op een andere manier. Heb je wel eens stilgestaan bij seizoensproducten? Deze producten zijn in bepaalde seizoenen verkrijgbaar en hoeven doorgaans minder ver getransporteerd te worden. Ditzelfde geldt voor biologische producten. Steeds meer levensmiddelen zijn verkrijgbaar met een eko en milieukeur keurmerk. Door voor deze producten te kiezen weet je dat voor de productie minder energie wordt verbruikt.
- Begin met afvalscheiding.
Gekleurde kliko’s en afvalscheiding is eigenlijk niets nieuws. Maar hoe bewust hou jij jezelf bezig met daadwerkelijke scheiding van afval? Door hier meer op te letten zorg je ervoor dat afval op een nog betere wijze gerecycleerd kan worden en het milieu minder belast wordt.
- Een dag zonder vlees.
Eens een dag je stukje vlees of bal gehakt overslaan heeft een positieve invloed op het milieu. De productie van vlees kost nu eenmaal veel energie. Tegenwoordig zijn er voldoende volwaardige vleesvervangers en/of andere producten verkrijgbaar die veel minder schadelijk zijn voor het milieu dan de productie van vlees. Denk hierbij onder meer aan peulvruchten, ei en quorn.
- Let op je energieverbruik.
Naast meer bewust boodschappen doen en eten kun je ook je eigen energieverbruik eens onder de loep nemen. Vaak zijn het kleine zaken waar je ongemerkt veel mee kunt besparen op de energiefactuur.
- Energiezuinige apparatuur is trendy.
Dat duurzaamheid en milieu allang geen stoffige onderwerpen meer zijn bewijzen ook de producenten van elektronische apparatuur. Steeds meer wasmachines, televisies en koelkasten worden energiezuinig gemaakt. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe apparaat altijd naar het bijpassende energielabel. Het spreekt voor zich dat een nieuwe diepvries met een A++ label je op jaarbasis minder energie kost dan het exemplaar dat misschien al 10 jaar dienst doet in je huishouden.
- Energiebesparen met huishoudapparatuur.
Gebruik je wasmachine eens wat vaker op de eco-stand. Je kleding wordt met een lagere temperatuur minstens net zo schoon als bij hogere temperaturen. Voordeel is wel dat je minder energie verbruikt. Hang je was te drogen in plaats van de droogtrommel te gebruiken. Ook kleine zaken als het ontdooien van producten in de koelkast besparen op het energieverbruik. Door de kou die van de diepvriesproducten komt hoeft de koelkast immers minder hard te koelen.
- Standby en verlichting.
Als je dan toch bezig bent met een meer duurzame manier van leven. Wees dan ook bewust van het feit dat televisies en andere apparaten die op standby staan gewoon energie gebruiken. Hetzelfde geldt voor adapters die je in het stopcontact laat zitten zonder dat ze een telefoon of laptop opladen. Allemaal energie waar je voor betaald, maar in feite niets voor terugkrijgt. Doe de lampen uit als je een kamer verlaat en kies voor LED-verlichting. Het lijkt allemaal klein, maar bedenk wel dat veel kleine trucjes je samen een behoorlijk bedrag kunnen besparen.
- Lever oude apparaten in.
Veel winkels bieden mogelijkheden om je oude, kapotte apparaten in te leveren. Breng hier niet alleen batterijen naar toe maar ook het broodrooster dat vorig jaar stuk is gegaan en dat alleen maar plaats in neemt. Door je oude apparatuur in te leveren worden de verschillende onderdelen apart gerecycled.
- Groot afval breng je naar de milieustraat.
Vrijwel iedere gemeente heeft een milieustraat waar je jaarlijks een bepaalde hoeveelheid grof vuil in kunt leveren. Hier wordt afval apart ingezameld. Heb je oude planken, bouwafval of ander puin? Breng het naar de milieustraat.
- Laat de auto staan.
Bij een grotere milieubewustheid laat je de auto ook makkelijker staan. Even een boodschapje doen bij de buurtsupermarkt of naar de sportschool een paar straten verder. Hier heb je eigenlijk de auto niet voor nodig. Je kunt net zo goed de fiets pakken of gaan lopen. Auto’s verbruiken bij kleine stukjes relatief gezien veel meer brandstof en energie dan wanneer je lange afstanden rijdt. Zo zorg je ook goed voor je eigen gezondheid.
- Trek er vaker op uit in de natuur.
Milieubewust bezig zijn is goed en stiekem krijg je als vanzelf zin om eens wat vaker de natuur in te trekken. Bekijk hoe de bossen er uit zien en neem eens deel aan een begeleide wandeling door het plaatselijke Nationaal Park. Je gaat met een ander oog naar je eigen leefomgeving kijken en de wil om milieu vriendelijk te leven wordt groter.
- Een beter milieu begint bij jezelf.
Het klinkt als een écht cliché maar het is waar. Een beter milieu begint bij jezelf. Door meer bewust te zijn van je eigen leefomgeving en hier rekening mee te houden draag je op je eigen manier je steentje bij. Zowel in de vorm van energie-, als brandstofbesparing. Bewust boodschappen doen, letten op verpakkingen, zelf een tas meenemen naar winkel en de restjes niet langer weggooien. Het zijn kleine aanpassingen die je stapsgewijs in je huishouden kunt introduceren. Bijdragen aan een beter milieu is eigenlijk een hele uitdaging. Want zeg nu zelf, ben je straks niet vreselijk trots op jezelf als je de jaarafrekening van de energiemaatschappij krijgt en deze valt aantrekkelijk laag uit?