Schiet je al in de stress bij het horen van het woord verhuizen? Verhuizen is een bijzonder stressvolle gebeurtenis. Een goede voorbereiding is bij je aanstaande verhuizing het halve werk. Hou de onderstaande handige tips in je achterhoofd en laat je verhuizing zo vlot en duurzaam mogelijk verlopen.
- Begin ruim van te voren.
Een verhuizing kondigt zich doorgaans op tijd aan. Benut de tijd optimaal zodat je een planning kunt maken wanneer je wat precies moet doen. Weet je echt niet hoe je aan je verhuizing moet beginnen? Geen probleem al gaandeweg zie je vanzelf de logica.
- Schaf een eenvoudig notitieblokje aan.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar een notitieblokje biedt uitkomst in hectische tijden. In de verhuisperiode heb je vaak de neiging om dubbele afspraken te plannen. Door alles op te schrijven wat in je opkomt voorkom je fouten en kun je alles volgens planning afstrepen. Ook voor fervente smartphone gebruikers zijn er handige notitieblok apps die je in staat stellen om alle ideeën te noteren. Zo voorkom je dat je je oude adres opgeeft en een keer of wat naar de doe-het-zelf winkel moet omdat je een boortje of een schroefje bent vergeten.
- Ga systematisch te werk.
Het is makkelijker om iedere kamer van je woning apart voor te bereiden op de verhuizing. Zo blijven spullen bij elkaar en kun je in je nieuwe woning makkelijker de dozen neerzetten. Door de dozen te voorzien van een etiket waarop je de inhoud vermeld ben je bij het uitpakken van je huisraad ook sneller klaar.
- Duurzaam verhuismateriaal.
Gebruik verhuisdozen die je naderhand mag teruggeven aan een verhuisbedrijf. Je kunt ook denken aan kunststof dozen waar je na je verhuizing nog lang plezier van hebt.
- Vulling voor de verhuisdozen.
Soms heb je een verhuisdoos die niet helemaal volzit waardoor de inhoud zou kunnen verschuiven. Om dit te voorkomen kun je de lege ruimte opvullen. In plaats van hiervoor zogenaamde vullingsmiddelen aan te schaffen kun je hier ook prima hand- en theedoeken voor gebruiken.
- Sluit de gevulde verhuisdozen.
Je hebt het tijdens de verhuisperiode al druk genoeg. Als je dan ook te maken krijgt met dozen die niet goed dicht zijn en die vervolgens per ongeluk omvallen ben je dubbel werk aan het verrichten. Zorg er daarom altijd voor dat de dozen die gevuld zijn goed afgesloten worden.
- Nummeren van huisraad.
Je weet hoe de indeling van je nieuwe woning eruit ziet. Voer voor jezelf een nummering in die bijvoorbeeld gericht is op het plaatsen van je eigendommen op het nieuwe adres. Het scheelt een hoop gezoek en irritaties.
- Meten van je huisraad en kamers.
Vooraf is het handig om te weten of je bankstel zonder problemen door de deur van zowel je oude als nieuwe woning past. Het is zenuwslopend om op de dag van de verhuizing te ontdekken dat het allemaal wat groter is dan je had gedacht.
- Brandbare spullen hou je apart.
Zaken als lichtontvlambare vloeistoffen pak je beter niet in. Samen met andere mogelijke gevaarlijke stoffen hou je deze apart. Door hier op te letten voorkom je mogelijke lekkages, brand en zelfs explosies.
- Geneesmiddelen bewaar je bij elkaar.
Geneesmiddelen die je dagelijks gebruikt bewaar je bij elkaar. Zorg ervoor dat je altijd weet waar de medicijnen zich bevinden en let op dat de dozen gesloten zijn. Hiermee voorkom je dat medicijnen kwijt raken en je naar de huisarts moet voor nieuwe recepten.
- Lever je overtollige apparatuur in.
Een oud koffieapparaat dat niet meer werkt of een televisie die zijn beste tijd wel heeft gehad. Een verhuizing is vaak een geschikt moment om je overtollige apparatuur in te leveren bij recyclingpunten.
- Adreswijzigingen doorgeven.
Niets is zo belangrijk als tijdig beginnen met het doorgeven van je adreswijziging. Vergeet hierbij niet de gemeente, je zorgverzekeraar en andere (overheids)instanties te informeren. Door hier op tijd aan te beginnen voorkom je dat post die voor jou bestemd is nog lange tijd op je oude adres wordt bezorgd.
- Duurzame schoonmaakmaterialen.
Verhuizen betekent ook schoonmaken. Wil je op een meer duurzame en bewuste manier verhuizen maak dan gebruik van verantwoorde schoonmaakmiddelen die het milieu niet onnodig extra belasten.
- Doe je voordeel met vergoedingen
Informeer bij je werkgever naar mogelijke verhuiskostenvergoedingen waar je aanspraak op kunt maken. Daarnaast zijn er soms bepaalde regelingen die aangevraagd kunnen worden op het moment dat je gaat verhuizen. Informeer bij de gemeente en/of uitkerende instantie naar de voorwaarden en mogelijkheden.
- Zelf verhuizen of uitbesteden?
Het kan voordeliger zijn om je verhuizing uit te besteden aan een duurzaam verhuisbedrijf. Je volledige huisraad kan dan doorgaans in een keer worden meegenomen. Naast efficiënt scheelt deze manier van verhuizen ook brandstof en heen en weer rijden. Vraag meerdere offertes op bij verhuisbedrijven en vergelijk deze grondig met elkaar. Probeer ook een berekening te maken wat de verhuiskosten bedragen als je zelfstandig verhuist.
- Duurzame verhuisbedrijven.
Steeds meer verhuizers gaan voor duurzaam. Dit betekent dat u hierbij gebruik kunt maken van kunststof verhuisdozen. Deze verhuisbedrijven werken met elektrische verhuisauto’s die het milieu minder belasten.
- Bekijk je verhuizing van de positieve kant.
Ondanks het feit dat er in korte periode veel op je af komt is het belangrijk om de positieve kant van je verhuizing in te zien. Je sluit een periode in je leven af en begint in je nieuwe woning aan een nieuw hoofdstuk. Neem afscheid van overtollige huisraad en breng ze naar de kringloopwinkel. Hiermee maak je iemand anders blij en draag je bij aan een mindere belasting van het milieu. Door je verhuizing bovendien goed te plannen zijn er weinig zaken die je over het hoofd ziet. Maak een checklist en streep de zaken die je geregeld hebt af. Zo kom je vanzelf bij de dag van de verhuizing zelf. Als de verhuizers voorrijden en je huisraad en inventaris in de elektrische verhuisauto zit trek je met een tevreden gevoel voor een laatste keer de oude voordeur achter je dicht.
Bron: verhuizenkunjezelf.nl