Een goede hygiëne in en om je huis is van groot belang. Tal van schoonmaakmiddelen zijn verkrijgbaar en het lijkt wel of je voor iedere schoonmaakklus een apart middeltje moet gebruiken. Met deze handige tips zul je zien dat je je huis prima schoon kunt maken zonder een kast die vol staat met uiteenlopende producten.
- Begin met duurzaam schoonmaken.
Je hebt om goed en duurzaam schoon te maken echt geen volle emmers water nodig. Gebruik weinig water en niet meer schoonmaakmiddel dan nodig. Hierdoor voorkom je een gebruik dat te hoog ligt en bespaar je gelijktijdig op de waterkosten.
- Koop bewust schoonmaakmiddelen.
Wil je milieuvriendelijk schoonmaken? Dan is het beter om voor natuurlijke schoonmaakmiddelen te kiezen. Deze producten zijn veelal biologisch afbreekbaar en maken prima schoon.
- Ecologische schoonmaakmiddelen.
Steeds meer ecologische schoonmaakmiddelen zijn verkrijgbaar. Dit soort schoonmaakmiddelen onderscheidt zich van de traditionele middelen omdat ze zeep bevatten die op minerale en plantaardige basis gemaakt worden. Het is een bekend staat feit dat zeep van plantaardige basis in zijn geheel wordt afgebroken en het milieu een stuk minder belast dan de traditionele reinigingsmiddelen waar aardolie in verwerkt is.
- Spoel schoonmaakmiddel door.
Als je klaar bent met schoonmaken dan gooi je vaak het sopwater buiten weg. Voor het milieu is het echter beter om sopjes door de afvoer te spoelen.
- Gebruik niet teveel door elkaar.
Soms kan het aantrekkelijk zijn om verschillende schoonmaakmiddelen met elkaar te mengen. Misschien omdat de geur aangenaam is of omdat je het idee hebt dat je op deze manier beter schoonmaakt. Bij het mengen van schoonmaakmiddelen kunnen soms giftige dampen ontstaan, het is dus beter om dit niet te doen.
- Chloor is vaak niet nodig.
Bleekmiddel en chloor geven je wc een frisse geur en als je de verpakking leest werken ze goed tegen verschillende bacteriën. Je hebt eigenlijk helemaal geen chloor nodig om je toilet goed schoon te maken. Als je regelmatig schoonmaakt met een biologische allesreiniger is dat voldoende.
- Kalkaanslag biologisch verwijderen.
Je kent het vast wel, kranen met kalkaanslag. Het is niet nodig om hiervoor speciale kalkverwijderaars aan te schaffen. Deze producten komen het milieu vaak niet echt ten goede. Door gebruik te maken van schoonmaakazijn is het prima mogelijk om deze kalkaanslag te verwijderen. Schoonmaakazijn is daarnaast een prima schoonmaakproduct en doet meer dan alleen kalk verwijderen.
- Koop milieuvriendelijke producten.
Ecologisch verantwoorde schoonmaakproducten zijn steeds beter verkrijgbaar en worden ook meer en meer betaalbaar. Ze doen niet onder voor traditionele producten en worden bovendien op een biologisch verantwoorde wijze geproduceerd. Je kunt deze middelen zowel online als bij diverse natuurwinkels en supermarkten kopen.
- Op biologisch verantwoorde wijze vlekken verwijderen.
Vlekken in kleding komen regelmatig voor. Zeker als je opgroeiende kinderen hebt zie je met de regelmaat van de klok kleuren in kleding voorbij komen waarvan je zeker weet dat die niet bij het originele model horen. Je hebt geen speciale vlekverwijderaar nodig. Ouderwetse osselgalzeep werkt veel beter en is bovendien een stuk meer milieuvriendelijk doordat het onder meer bestaat uit ossengal, kokos- en palmvet.
- Gebruik vaker soda en groene zeep.
Soda en groene zeep spreken wellicht niet direct tot je verbeelding bij grondig schoonmaken. Maar wist je dat bijvoorbeeld soda chloor kan vervangen. Met soda kun je ontvetten, reinigen en ontsmetten. Als je goed warm water gebruikt is het zelfs mogelijk om met doodgewone soda een verstopte afvoer te ontstoppen. Hetzelfde geldt voor groene zeep. Naast ontvetten kun je groene zeep prima gebruiken om het toilet of je keuken grondig schoon te maken. Groene zeep heeft een ontsmettende werking en integenstelling tot veel andere schoonmaakmiddelen laat het geen fosfaten achter in je afvalwater.
- Ga verstandig om met allesreinigers.
De naam allesreiniger zegt het zelf al, met dit product kun je vrijwel je hele huis schoonmaken. Gebruik altijd een allesreiniger met een Europees Ecolabel keurmerk. Deze middelen belasten het milieu in mindere mate. Laat het product ook eerst op het vuil inwerken. Door vervolgens goed te boenen heb je een stuk minder nodig en doe je langer met een verpakking.
- Schoonmaakazijn en zuiveringszout zijn ideale hulpjes in je huishouden.
Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen hoeven helemaal niet duur te zijn. Vaak kun je met producten die je gewoon in je keukenkastje hebt staan meer schoonmaken dan je ooit hebt kunnen bedenken. Neem nu schoonmaakazijn, naast ontkalken van het koffiezetapparaat kun je dit ook gebruik om de ramen streeploos schoon te wassen. Door zuiveringszout op te lossen in water kun je onder meer lades van de koelkast en je vuilnisbak snel weer een frisse geur geven.
- Gebruik je wasmachine bewust.
Dat je de was ook op een lagere temperatuur schoon kunt krijgen is algemeen bekend. Maar de grootste besparing voor het milieu zit wellicht in het gebruik van minder wasmiddelen. Door meer gericht te doseren belast je het milieu een stuk minder. Als je beter doseert hoef je ook minder wasmiddelverpakkingen te kopen en bespaar je op meerdere manieren.
- Natuurlijke wasverzachter.
Kleding en handdoeken die aangenaam zacht aanvoelen. Wasverzachters zijn populairder dan ooit. Maar wist je dat de wind een natuurlijke wasverzachter is? Hang je was daarom zo veel en zo vaak mogelijk buiten. Je hebt dan geen dure chemische middelen nodig en door de wind krijgt je schone was gelijk een aangenaam frisse geur.
- Vaatwasser of handmatig afwassen?
Hoe makkelijk een vaatwasser ook is, je bent gemiddeld vier keer zoveel energie kwijt als met de hand afwassen. Gebruik je niet teveel warm water dan ben je bovendien ook nog op meer milieuvriendelijke manier bezig.
- Weinig afwasmiddel en toch goed schoon.
Je hoeft echt niet een berg schuim te hebben als je handmatig afwast. Een theelepel volstaat om je afwas naar behoren te doen. Afwasmiddel werkt immers ook als het schuim is verdwenen. Gebruik ook een teiltje, dan verbruik je nog minder water dan wanneer je de gootsteen laat vollopen. Kies voor een geconcentreerd afwasmiddel hier heb je per afwas minder van nodig.
- Natuurlijke luchtverfrissers.
Luchtverfrissers zijn in een huishouden volop aanwezig. Je laat vieze geurtjes op eenvoudige wijze verdwijnen, maar de spuitbussen zelf dragen niet direct bij aan een mindere belasting van het milieu. Zet eens wat vaker de ramen open voor natuurlijke ventilatie. Wil je dan toch een luchtverfrisser hebben kies dan voor pompjes, vernevelaars of een gel. Deze zijn minder belastend voor het milieu in vergelijking met luchtverfrissers in spuitbussen.