Besparen op energie is makkelijk als je weet hoe en waar je precies op moet letten. Door te besparen op energie help je het klimaat en heeft je huishouden een lagere uitstoot van CO2. Lees de praktische tips en zie hoe je met het besparen op energie ook geld uitspaart.
- Klimaatneutraal wonen.
Een goed geïsoleerde woning is het begin van een grote kostenbesparing. De verwachting is dat in 2020 de eerste volledig energieneutrale woningen worden opgeleverd. Zuinige verwarmingsketels en zonnepanelen worden nog steeds aangevuld met nieuwe interessante vormen van energiebesparende investeringen.
- Zorg voor een optimale isolatie.
Woningen die niet of onvoldoende geïsoleerd zijn verliezen door onder meer het dak onnodig veel warmte. Heb je een woning met een goed geïsoleerd dak, geïsoleerde vloeren, muren en dubbele beglazing dan kun je op jaarbasis veel geld op de energierekening besparen.
- Combineren van isolatiemogelijkheden.
Door verschillende onderdelen van je woning te isoleren verminder je enerzijds het gebruik van energie en anderzijds verhoog je de waarde van je woning. Een goed geïsoleerde woning heeft een beter energielabel en kan voor een hogere prijs verkocht worden.
- Verschillende soorten isolatiemateriaal.
Ga je investeren in isolatiemateriaal? Kies dan voor het materiaal dat je de beste en hoogste isolatiewaarde geeft. Onderling kunnen materialen erg in kwaliteit en isolatiewaarde verschillen. Laat je daarom goed voorlichten over de verschillende mogelijkheden.
- Isolatie en ventilatie een onlosmakelijke combinatie.
Zeg je een betere isolatie, vergeet dan zeker ook niet naar de ventilatie te kijken. Een goede mate van ventilatie is bevorderend voor je gezondheid en je leefomgeving. Door alles goed te isoleren komt de ventilatie soms in het gedrang. Laat een expert kijken naar de verhouding isolatie / ventilatie.
- Verwarm energiezuinig
Ongeveer de helft van je totale energierekening betreft de kosten voor verwarming en warm water. Door te kiezen voor een zuinige vorm van verwarmen doe je het milieu een gunst en bewijs je je portemonnee een dienst.
- Kies een zuinige verwarmingsketel.
Ooit komt het moment dat je verwarmingsketel aan vervanging toe is. Vraag bij diverse verwarmingsinstallateurs informatie op over een HR+-ketel. Deze hoogrendementsketels zijn energiezuinig en werken volgens de nieuwste technologie. Hierdoor ligt het energieverbruik een stuk lager en gaat er minder energie onnodig verloren.
- Investeer in een zonneboiler.
Een zonneboiler kan een duurzame aanvulling op de aanwezige HR-ketel zijn. De terugverdientijd van deze investering is best lang, maar de besparing op energie loont zich al snel als je de rekening van de energiemaatschappij ontvangt. Vraag naar de mogelijkheden voor subsidies en andere tegemoetkomingen bij investeringen in zonneboilers.
- Waterbesparende douchekop.
Een lange warme douche is uiteraard lekker. Je verspilt er echter wel veel water en energie mee. Door een waterbesparende douchekop te installeren en de tijd die je onder de douche staat wat in te korten kom je het milieu ten goede. Het waterverbruik wordt behoorlijk gereduceerd en daarnaast is ook het verbruik van energie een stuk lager.
- Besparen door te investeren.
Binnen je woonomgeving besparen op energiekosten is heel goed mogelijk. Vaak moet je echter wel eerst investeren alvorens je kunt beginnen met besparen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de vervanging van je CV-ketel of het plaatsen van zonnepanelen. Praat eens met een adviseur over de mogelijkheden die er zijn voor jouw situatie en hoe je deze plannen om kunt zetten in daden.
- Energiemaatschappijen en (lokale)overheid stimuleren om te investeren.
Jaarlijks zijn er meerdere mogelijkheden om op betaalbare wijze te investeren in de verbeteringen aan je woning. Dit kan zijn door middel van subsidies, belastingvoordelen of andere combinatie kortingen. Door hier handig gebruik van te maken kun je de terugverdientijd verkleinen en kun je sneller beginnen met het besparen op het verbruik van energie binnen je huishouden.
- Het zit vaak in kleine dingen.
Besparen op het verbruik van energie hoeft trouwens helemaal geen geld te kosten. Begin eens met de verwarming een of twee graden lager te zetten. Je kunt best een dikke trui aantrekken en het toch comfortabel warm hebben. Het zit vaak in kleine handelingen die je op jaarbasis best wat geld opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld ook de lampen uitdoen in een kamer waar niemand is en draai je ’s avonds en ’s nachts de thermostaat naar beneden. Onnodig de CV-ketel laten draaien is verspilling van energie waar je wel het volle pond voor moet betalen.
- Let op bij het aanschaffen van nieuwe huishoudelijke apparaten.
Net zoals er voor woningen een energielabel is, bestaat dat ook voor huishoudelijke apparaten. Op het moment dat de 10 jaar oude wasmachine stuk gaat kun je beter eens kijken naar een nieuwe machine met een A++ label in plaats van de oude te laten repareren. Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er tegenwoordig heel wat energiezuinige apparaten te koop zijn.
- Nodig een energieadviseur uit.
Wil je het besparen op energie meer serieus aanpakken maar weet je eigenlijk niet goed waar je moet beginnen? Maak dan een afspraak met een energieadviseur. Deze geeft je zoveel mogelijk informatie op punten waar je op kunt bezuinigen en laat de maatregelen zien die jouw huis kan gebruiken om zoveel mogelijk klimaatneutraal te worden. Zet je vragen op papier en de adviseur zal zien dat je serieus hebt nagedacht over besparende mogelijkheden.
- Denk aan het energielabel.
Woningeigenaren zijn sinds 2015 verplicht om bij de verkoop en/of verhuur van een woning of appartement een zogenaamd energielabel te kunnen laten zien. In dit energielabel is alles opgenomen wat betrekking heeft op de duurzaamheid van de woning. Het energielabel omvat alle informatie over de mate van isolatie en het verbruik van energie. Door de woningen in klassen op te delen, A is het beste en G het meest onzuinig, heb je als woningeigenaar wél de mogelijkheid om het label te verbeteren. Het energielabel heeft een stimulerende werking als het gaat om isolerende verbeteringen en de uitstoot van CO2. Geïnteresseerde kopers betalen nu eenmaal meer voor een woning met energielabel B dan een vergelijkbare woning met energielabel F.
Zie ook: energie vergelijken.