Duurzaam delen en geven

Je hoeft niet alles nieuw te kopen op het moment dat je spullen nodig hebt. Bepaalde spullen kan je beter delen of geven als je een zo duurzaam mogelijke keuze wilt maken. Daarnaast kan je nog kiezen om spullen te ruilen, huren of om ze tweedehands aan te schaffen tegen een zacht prijsje. Je bent dan niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar tevens betaal je veel minder. Maar wat houdt duurzaam delen en geven precies in en wat komt er allemaal kijken hierbij? Ga door met lezen hieronder zodat je er alles over komt te weten.

Wat is duurzaam delen en geven?

Duurzaam delen en geven betekent dat je spullen niet zomaar weggooit, maar deze aan een ander geeft of deelt met iemand. Op deze manier kunnen je gebruikte spullen weer door een ander worden hergebruikt. Dit kan ook als je bepaalde spullen amper gebruikt. Lenen kan op verschillende manieren, waaronder lenen aan familie, vrienden, kennissen en buren of door jezelf aan te sluiten bij bepaalde deelinitiatieven waarbij je van alles kunt lenen en uitlenen aan anderen die daar behoefte aan hebben. Hoe meer spullen je deelt of geeft aan anderen, des te minder spullen er geproduceerd moeten worden wat dus een positief effect heeft op het milieu. Daarnaast betaal je veel minder als je gaat delen in tegenstelling tot het kopen van een totaal nieuw product.

Het voordeel van hergebruik

Door spullen te hergebruiken bespaar je het milieu en daarnaast kosten tweedehands spullen meestal niet zo veel als je de kosten gaat vergelijken met het kopen van nieuwe spullen. Door spullen te hergebruiken wordt niet alleen de levensduur van het product verlengd, maar er hoeft geen productie plaats te vinden voor het maken van nieuwe spullen waardoor aanzienlijk veel grondstoffen, water, afval en energie wordt bespaard. Bepaalde spullen kan je wel nieuw kopen en na gebruik weer doorverkopen zodat een ander dit kan hergebruiken.

Tweedehands spullen

Spullen tweedehands kopen is een slimme keuze als je het milieu en je portemonnee wilt besparen. Tweedehands spullen zijn vaak veel unieker en kosten veel minder. Daarnaast is het een milieuvriendelijke keuze in tegenstelling tot het kopen van een geheel nieuw product. Ga op zoek naar tweedehands spullen door met anderen te ruilen, naar een kringloopwinkel te gaan, een tweedehandswinkel of een rommelmarkt. Het is wel cruciaal om te onthouden dat je niet alles tweedehands aan moet schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe koelkast of wasmachine.

Waar vind je tweedehands spullen?

Tweedehands spullen zijn makkelijk te vinden online via websites zoals Marktplaats en EBay, maar je kunt ook terecht op verschillende social media kanalen, in echte kringloopwinkels, tijdens een bazaar, op een rommelmarkt, op een veiling, een antiekmarkt en dergelijke. Heb je zelf een overvloed aan tweedehands spullen die je niet meer gebruikt? Dan kan je ervoor kiezen om ze te verkopen voor een mooi prijsje.

Spullen delen

Delen is een duurzame keuze waarbij je een hoop geld kunt besparen. Daarnaast is deze keuze zeer milieuvriendelijk aangezien er geen nieuwe spullen geproduceerd moeten worden en worden oudere spullen hergebruikt waardoor ze niet weggegooid hoeven worden. Lenen is de beste optie als je bepaalde spullen amper gebruikt.

Repareren van spullen

Verschillende spullen kunnen makkelijk gerepareerd worden. Op deze manier kan je je spullen hergebruiken, wat beter voor het milieu is. Er zijn minder grondstoffen nodig maar ook minder water en minder energie. Belangrijk is om na te gaan in hoeverre je nog garantie hebt. Door je spullen zelf te repareren komt de garantie te vervallen bij de meeste fabrikanten of verkopers. Heb je geen garantie meer? Dan kan je zelf proberen om je spullen te repareren of anders een specialist inschakelen voor de taak. Lukt ook repareren niet? Dan kan je je spullen wegdoen op de juiste wijze zodat ze gerecycled kunnen worden.

Duurzame cadeautips

Moet je een cadeau gaan kopen? Dan is het slim om te kiezen voor spullen die langer meegaan, spullen die ook daadwerkelijk worden gebruikt door de ontvanger, tweedehands spullen of spullen gemaakt van materiaal dat gerecycled is. Je zou er ook voor kunnen kiezen om iets voor de ontvanger te repareren, een blijvende belevenis te geven, groene gadgets of te denken aan eten en drinken. Voor kinderen kan je speelgoed, boeken en spelletjes ruilen met anderen of tweedehands kopen. Daarnaast kan je de cadeautjes op een leuke manier inpakken met hergebruikte materialen of gerecycled papier, kan je tweedehands speelgoed kopen of verkopen of lenen van vrienden, familie of buren.

Unieke cadeaubelevenissen

Naast spullen cadeau geven kan je ook denken aan het geven van een bijzonder en uniek cadeau, zoals een belevenis of een aparte ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een cursus, een massage, een theaterbezoek, een workshop, een treinreis of een ander leuk uitje. Ook het nemen van een (proef) abonnement is een leuk en duurzaam cadeau, zoals bijvoorbeeld een lidmaatschap bij een sportschool of van een tijdschrift.

Offertes vergelijken

Duurzaam leven hoeft niet moeilijk te zijn. Als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn in je eigen geval, dan is het slim om eerst een specialist te spreken die je van professioneel advies kan voorzien. Het belangrijkste is om eerst offertes te vergelijken waardoor je zelf makkelijk en snel een keuze kunt maken die je het meest aanspreekt en het best bij je situatie, budget en wensen past. Dit is de beste manier om te besparen op de kosten van het inhuren van een specialist maar ook om er zeker van te kunnen zijn dat de specialist die je gaat inhuren advies van kwaliteit kan leveren, ervaren is en beschikt over de juiste mate van ervaring, kennis en professionaliteit.

Gerelateerd