Voor het 3e jaar op rij organiseert infrastructuurbeheerder Infrabel “BERT”. Een wedstrijd voor leerlingen uit het technische onderwijs. De deelnemers moeten een dagelijks probleem uit de realiteit oplossen. Doel is om theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen en de leerlingen op een speelse manier warm te maken voor een beroep in de spoorwegwereld. Dit jaar alleen al zoekt Infrabel meer dan 1.000 mensen met een technisch profiel. De winnaars krijgen niet alleen een geldprijs, hun ontwerp zal ook uitgevoerd worden op het spoor.
Wie is Bert?
Kent u Bert? B.E.R.T. is de afkorting van Belgian Railways Competition for Technicians. Een nationale wedstrijd van Infrabel voor leerlingen uit de derde graad mechanica-elektriciteit. Bedoeling is dat de deelnemers een reëel technisch probleem oplossen waar de technici van Infrabel op het terrein dagelijks mee worden geconfronteerd.
Milieuvriendelijke oplossing voor veilige en stipte treinen
Opdracht: ontwikkel een zelfstandige energiebron, op basis van zonnepanelen, die de zogenaamde “werfkrokodillen” in het spoor kan voorzien van stroom. Zo’n krokodil is een spoortoestel dat treinbestuurders helpt nog veiliger te rijden in de buurt van spoorwerven. Vaak gelden daar tijdelijke snelheidsbeperkingen voor het treinverkeer. Deze systemen zijn een extra hulpmiddel voor de bestuurders om hen daar aan te herinneren.
Dit ondersteunend veiligheidssysteem werkt met batterijen of accu’s die wekelijks vervangen en gecontroleerd moeten worden. Erg onderhoudsintensief en duur. Bovendien leidt elke mogelijke storing met de elektrische voeding tot een minder vlot treinverkeer. De uitdaging voor de leerlingen is om een milieuvriendelijk energiesysteem te ontwikkelen dat de krokodil zelfstandig voedt en dat op afstand kan nagekeken worden. Dit nieuwe systeem is dus nog beter voor de veiligheid en voor de stiptheid.
Praktijk en theorie dichter bij elkaar
De wedstrijd doet de leerlingen proeven van de realiteit op het terrein. En heel interessante ervaring voor deze laatstejaars. Dit jaar schreven 16 middelbare scholen zich in. Een groot succes! De deelnemers worden begeleid door ingenieurs van Infrabel die hen bijstaan met raad en daad.
En het blijft niet alleen bij een wedstrijd. Vorig jaar moesten de deelnemers bijvoorbeeld een systeem bedenken tegen kabeldiefstallen. Het winnende ontwerp zal op termijn ook toegepast worden op het Belgische spoornet. Zo dragen de leerlingen ook echt bij tot nog meer veiligheid en stiptheid op het spoor.