Een milieubewust interieur is verre van saai. Het gebruik van milieuvriendelijke producten is juist helemaal hip en trendy. Meubels in combinatie met accessoires geven je woning een eigentijdse uitstraling die bij je past. Dit kun je met behulp van de onderstaande tips milieubewust doen.
- Gun meubels een tweede leven.
Het kopen van gebruikte meubels biedt meer mogelijkheden dan je denkt. Meubels opknappen en weer laten stralen bespaard het milieu en is bovendien iets wat je met volle tevredenheid kunt doen. Je kunt trouwens schitterende meubels vinden die gewoon niet anders dan een tweede leven verdienen.
- Denk bewust na voor een aankoop.
Iets nieuws kopen voor in je huis is leuk, maar heb je het ook echt nodig? Als je bank na een jaar of 10 vervanging toe is kun je jezelf afvragen of de oude bank écht ‘op’ is. Vaak kun je oude meubels nog prima kwijt bij de kringloopwinkel. Beter voor de afvalberg en bovendien heb je geen problemen om een oud bankstel kwijt te raken.
- Sloophout is veelzijdig.
Sloophout is de laatste jaren populair geworden bij zowel meubelmakers als doe-het-zelvers. Je kunt sloophout onder meer gebruiken voor het maken van loungebanken, tafels en andere te gekke meubels. Waar dit hout anders in het milieu terecht zou komen geef je het nu een echte bestemming en gaat het nog jarenlang mee. Ideeën voor gave meubels die van sloophout zijn en worden gemaakt zie je online op meerdere websites.
- Let voor de aanschaf op welke materialen er gebruikt zijn.
Steeds meer fabrikanten maken gebruik van milieuvriendelijke producten bij de vervaardiging van meubels en accessoires. Hierbij kun je onder meer denken aan kokosmatten, paardenhaar, wol, natuurlijke latex, ecologisch katoen en maïsvezel. Lees daarom voor de aankoop van een nieuw meubelstuk altijd het label waar de gebruikte materialen op worden vermeld.
- Wees bewust met de aankoop van hout.
Je kunt meubels kopen van hout en van gecertificeerd hout. Hout dat een keurmerk heeft is afkomstig van duurzame bosbouw waarbij ook wordt gedacht aan de werknemers die op de bospercelen werkzaam zijn. Bij deze duurzame bosbouw vindt ook herbebossing plaats en wordt het milieu zoveel mogelijk ontzien. Meubelen die gemaakt zijn van gecertificeerd hout laten dit ook op de labels zien.
- Verpakkingsmaterialen die het milieu belasten.
Het komt niet zelden voor dat je een milieuvriendelijk meubelstuk koopt dat vervolgens is verpakt in dozen en/of plastic. De verpakkingsmiddelen industrie staat niet stil en ook verpakkingsmaterialen worden langzaam maar zeker minder milieu vervuilend. Kijk goed waar en hoe je van deze grote verpakkingen afkunt. Een idee is vaak de plaatselijke milieustraat.
- Milieuvriendelijke productiewijze.
Naast milieuvriendelijke producten is er ook nog zoiets als de manier waarop je nieuwe meubelstuk wordt gemaakt. Meubelfabrikanten doen er tegenwoordig zelf veel aan om zo weinig mogelijk CO2 uitstoot te veroorzaken. Dit draagt uiteraard bij aan de milieubewustheid van het product dat je koopt.
- Recyclebare meubelen.
Nieuwe, milieuvriendelijke meubelen dragen bij aan de verbetering van het milieu. Je kunt er nog een schepje bovenop doen door te kiezen voor meubelen die in zijn geheel of gedeeltelijk recyclebaar zijn. Niet alle onderdelen kunnen hergebruikt worden, maar dat geldt niet voor alles. Wees daarom bewust van de recycle mogelijkheden die je nieuwe meubels hebben.
- Oude materialen zijn veelzijdig.
Met een beetje fantasie en creativiteit worden de mooiste lampen en andere woonaccessoires gecreëerd. Ook gebruikte fabriekslampen staan imposant in een moderne eigentijdse inrichting. Denk ook eens aan bamboestokken of houtenpallets. De mogelijkheden zijn eindeloos en het milieu heeft er weinig tot geen hinder van.
- Verzorg je meubels met ecologische producten.
Je meubels gaan langer mee als je ze met een beetje liefde en ecologisch verantwoorde reinigingsmiddelen verzorgt. Biologisch afbreekbare meubelreinigers zijn algemeen verkrijgbaar en worden gemaakt van plantaardige ingrediënten. Dit soort middelen is niet milieuvervuilend en geeft je nieuwe meubels naast een mooie glans een extra lange levensduur.
- Duurzame materialen zijn allesomvattend.
Steeds meer materialen die gebruikt worden voor meubels en accessoires worden gemaakt van duurzame materialen. Naast hout kun je hierbij ook denken aan leder en gerecycleerde materialen. Je koopt deze meubels niet langer alleen bij exclusieve ontwerpers en dure boetieks. De grote winkelketens ontdekken steeds vaker het belang van duurzaamheid en de noodzaak aan producten die minder belastend zijn voor het milieu.
- Behandel je meubels met lijnolie.
Naast milieuvriendelijke schoonmaakproducten kun je je meubels ook behandelen met ecologisch verantwoorde meubelpoets. Lijnolie is in combinatie met plantaardige olie een bijzonder effectief middel voor de verzorging van houten meubelen.
- Laat meubels op maat maken.
Wil je unieke meubelstukken dan kun je overwegen om eigen meubels te laten ontwerpen. Hierbij kun je zelf aangeven welke materialen gebruikt mogen en kunnen worden. Op deze manier heb je zelf voor het grootste gedeelte in de hand hoe milieuvriendelijk je nieuwe meubels al dan niet zijn. Unieke meubels dragen bij aan je woongenot, zeker als je weet hoe en met behulp van welk soort materialen ze gemaakt zijn.
- Duurzaam laten reinigen van je stoffen bankstel.
Het reinigen van een bankstel gaat niet altijd op de meest milieuvriendelijke manier. Er worden echter steeds meer methodes ontwikkeld om je bankstel op een duurzame manier toch goed schoon te laten maken. Reinigingsspecialisten werken steeds vaker met pH neutrale middelen die beter zijn voor je bankstel en je leefomgeving. Het is een kleine moeite om hierop te letten als je een externe specialist inschakelt voor de reiniging van je bankstel en/of vloerbedekking.
- Koop dichtbij huis.
Meubels en woonaccessoires die je dichtbij huis koopt hebben ook geen grote afstanden waarover ze getransporteerd moeten worden. Door de transportkosten te beperken bespaar je op het gebruik van brandstoffen en energie.