15 Tips milieubewust douchen

Minder lang onder de douche staan is goed voor het milieu. Warm douchewater kost behoorlijk wat energie en dit aangenaam warme water belast het milieu tot wel 50 keer meer dan dat bij koud water het geval is. Een aantal tips hoe je ook van een korte douche een aangenaam en verantwoord moment kunt maken.

  1. Vijf minuten douchen.

Met een korte douchebeurt van 5 minuten bespaar je veel op de kosten van water én energie. Om je douchebeurt tot 5 minuten te beperken zijn er handige douchetimers verkrijgbaar die je op 5 minuten in kunt stellen.

  1. Installeer een waterbesparende douchekop.

De waterbesparende douchekop laat in tegenstelling tot traditionele douchekoppen slechts 7 liter water per minuut door. Dit soort douchekoppen zijn doorgaans verkrijgbaar bij gespecialiseerde sanitair winkels. Lees op de verpakking van de douchekop die je wilt aanschaffen hoe het waterverbruik ligt.

  1. Waarom een douche beter is dan een bad.

Een douchebeurt verbruikt gemiddeld drie keer minder energie en water dan dat je het bad vol laat lopen met warm water.

  1. Overweeg de aanschaf van een thermostaatkraan.

Met een thermostaatkraan heb je het douchewater sneller op de temperatuur die je wilt hebben. Je verbruikt hierdoor minder water doordat je korter bezig bent met de temperatuur van het water in te stellen.

  1. Investeer in een zonneboiler.

De aankoop van een zonneboiler is een goede investering voor een duurzame toekomst. Overweeg je te investeren in duurzame vormen van waterverbruik en energie bekijk dan de mogelijkheden en terugverdientijd van een zonneboiler. Door gebruik te maken van mogelijke subsidies en andere tegemoetkomingen verkort je de terugverdientijd en wordt investeren in een zonneboiler een interessante mogelijkheid.

  1. Laat jezelf informeren over de nieuwste E-douche.

Gebruikt douchewater kan met een E-douche herbruikt worden. Hierdoor bespaar je op de energierekening en het waterverbruik. Uiteraard wordt het gebruikte water gereinigd en hiermee kun op jaarbasis ongeveer 30% op de verbruikskosten besparen.

  1. Blijf wat langer in bed liggen.

Is de ochtend jouw favoriete moment om onder de douche te springen? Blijf eens wat langer in bed liggen en kies voor een korte powerdouche. Hiermee ben je na een paar minuten helemaal opgefrist en klaar om aan een nieuwe dag te beginnen.

  1. Heb je muziek in de douche en/of badkamer?

Moderne badkamers en douche installaties hebben een intern muzieksysteem. Heerlijk onder de douche met je favoriete muziek. In plaats van het hele album af te luisteren zijn een of twee nummers ook genoeg. Let hierop als je gaat douchen en bespaar op je water- en energieverbruik.

  1. Nieuwe badkamer? Bekijk de milieubewuste mogelijkheden.

Als je badkamer aan een vernieuwing toe is verdiep jezelf dan in de duurzame varianten. Gespecialiseerde sanitair specialisten zijn op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Let daarbij ook op de gebruikte materialen en de water- en energiebesparing.

  1. Maak gebruik van de douche op de sportschool en/of je werk.

Heb je de mogelijkheid om na het sporten in de sportschool te douchen dan moet je dat zeker doen. Je spaart hiermee water en energieverbruik binnen je huishouden uit en draagt je steentje bij aan een mindere belasting van het milieu. Ook als je op je werk kunt douchen kun je van die gelegenheid gebruik maken.

  1. Tussentijds de kraan dichtdraaien.

Terwijl je je haar inzeept, je bezig bent met je tanden te poetsen of jezelf te scheren kun je de kraan dichtdraaien. Hiermee voorkom je waterverspilling en je bent sneller klaar met douchen wat je ook extra energieverbruik oplevert.

  1. Vang het koude water op.

Op het moment dat je douche aanzet heb je eerst een ruime hoeveelheid koud water die ongebruikt wegloopt alvorens het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Je kunt dit koude water opvangen met een emmer en gebruiken om het toilet door te spoelen maar ook de planten water geven met dit water is een prima optie. Reken eens uit hoeveel water je hier op jaarbasis mee kunt besparen. Het is even een kwestie van gewenning maar als je de hoeveelheid emmers ziet die je jaarlijks verloren laat gaan is het zeker de moeite waard.

  1. Maak afspraken met het gezin.

Bestaat je huishouden uit meerdere personen maak dan afspraken over het gebruik van de douche. Vijf tot zeven minuten douchen is genoeg. Uiteraard is het lekker om een kwartier onder de douche te staan, maar jezelf reinigen en wassen kan ook in een veel kortere tijd. Als iedereen in je huishouden hier rekening meehoudt gaat het besparen op zowel water als energie nog sneller.

  1. Milieubewuste verzorgingsmiddelen.

Heerlijk geurende shampoo, douchegel en bodylotion. Kijk eens naar de verzorgingsproducten die je in de badkamer hebt staan. Een groot aantal producten bestaan nog altijd uit chemische middelen die niet bijdragen aan het milieu en die zorgen voor een vervuiling van het oppervlaktewater. Stap over op plantaardige verzorgingsmiddelen die je huid net zo goed en misschien nog wel beter verzorgen dan de chemische variant. Plantaardige verzorgingsmiddelen hebben als bijkomend voordeel dat ze doorgaans hypoallergeen zijn en daarmee geschikt voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Plantaardige producten worden verkocht in reformwinkels, maar ook steeds vaker bij de grotere drogisterijen. Lees de verpakking voor de aankoop. Hierdoor kun je zelf lezen of het om ecologisch verantwoorde producten gaat.

  1. Radiatorleiding onder de nieuwe vloer van je badkamer.

Een warme douche is lekker maar daarbij wil je ook graag dat de temperatuur in de badkamer aangenaam is. Elektrische vloerverwarming is vrij kostbaar en verbruikt bovendien relatief veel energie. Hierdoor zou je kunnen overwegen om een radiatorleiding onder de vloer aan te laten leggen. De radiatorleiding laat de kou uit de vloer verdwijnen en je hoeft er niets voor te doen. Op het moment dat je in huis de centrale verwarming aanzet wordt gelijk de vloer van je badkamer opgewarmd. Deze manier van verwarmen kost niet veel extra elektriciteit en/of energie.

Zie ook: WTW subsidie.

Gerelateerd