Inhoud
Energiemonitoring
Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare factor in huis of in het bedrijf. De bijbehorende kosten zijn meestal aanzienlijk. Steeds meer consumenten willen verantwoord met de energievoorraden omgaan. Een energie- of gasmeter kan daarbij veel inzicht opleveren. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.
Er verschijnen steeds meer energiecontrollers op de markt, om grip te krijgen op de energiestromen in huis. Zo’n controller wordt aangesloten op de traditionele meter of slimme meter in de meterkast en biedt realtime inzicht in je energie en gasverbruik. Via smartphone, tablet en computer zie je in één oogopslag wat je verbruikt en wat het kost. Welke inzichten levert dat op?
1. Wat is mijn eigen verbruik eigenlijk?
Veel mensen weten ongeveer wat ze verbruiken omdat ze elk jaar een afrekening ontvangen van de leverancier. Maar verder weten we vaak niet veel. Dus eerst even een paar weken alleen monitoren om te kijken wat er allemaal gebeurt geeft inzicht.
2. Wat gebeurt er in mijn huis waar ik niet bij stil sta?
Als je terugkijkt in de verzamelde data kan je zien wat je verbruik is geweest. Doordat het dashboard laat zien wat je realtime verbruikt kan je zien wat er gebeurt als je een lamp aanzet. Hiermee kan je van verschillende apparaten simpel zien wat het verbruik ongeveer is. Wil je specifiek van een apparaat weten wat het verbruikt, dan kan je gebruik maken van een tussenstekker met energiemeter. De stekker van het te meten apparaat gaat in de tussenstekker en deze plaatst men in het stopcontact. Op deze manier kan je op het dashboard precies aflezen wat het verbruik. Hiermee kan je zien of je diepvries of koelkast toe is aan vervanging.
3. Wat kan ik anders doen?
Als je weet wat je nu doet, dan kan je ook bepalen wat je anders kan doen. Door te meten en op zoek te gaan naar verspillende apparaten kan je veel besparen. Zorg dat je elke nacht één of twee energie metende tussenstekkers aan apparaten koppelt waarvan je niet weet wat ze verbruiken. Check of dit klopt met wat er als verbruiks wattage op de apparaten staat. Komt dit niet overeen dan kan je denken aan het vervangen van de apparaten.
4. Welke acties zou ik kunnen automatiseren?
Het uitzetten van apparaten kan vaak (via een app) worden geautomatiseerd. Veel apparaten die een groot deel van de dag in standby staan, kunnen met zo’n tussenstekker echt uit worden gezet:, computers, printers, (buiten) verlichting of de vijverpomp. Zo’n tussenstekker in een tv-meubel, die TV, decoder, dvd-speler en spelcomputer ’s nachts écht uit zet kan jaarlijks zo’n 20 tot 30 euro aan stroomverbruik besparen.